Activităţile din Postul Mare

Anunturi No comments
featured image

1 Martie şi pregătirea lui

Încă din 23 februarie copii şi părinţii s-au pregătit de prima zi a primăverii şi au făcut împreună mărţişoare care au fost vândute la pangar. Fondurile strânse devenind sursa de finanţare a celorlate activităţi. bucuria însă a fost în crearea mărţişoarelor împreună. La această iniţiativă a participat şi Grădiniţa Sf Filofteia care a organizat un mic târg de mărţişoare în curtea bisericii.

8 Martie

Aşteptat cu drag, 8 Martie a fost prilej de a pregăti o felicitare pentru mămici, dar nu am uitat nici de Maica Domnului, şi am încercat să le cinstim cum se cuvine. Ne-am bucurat să lucrăm împreună şi fiecare a creat o felicitare în care au pus un gând tainic de iubire aşternut în scris şi o iconiţă… dar desigur mai ales multă iubire.

Activităţile cu copii din celelalte duminici

Să ne bucurăm împreună de Învierea Domnului

 (activitate pentru părinţi şi copii)

 Obiective:


Cultivarea sentimentului şi bucuriei de „a fi împreună” prin:  

·         realizarea unei expoziţii cu produse religioase handmade de către copii şi părinţi.

·         Interpretarea piesei de teatru „Învierea Domnului” de către copii şi părinţi.

 

 

În fiecare Duminică activităţile s-au desfăşurat astfel (de la ora 17):

 

1.    Activitate creativă pentru părinţi şi copii (handmade- obiecte religioase)

2.    Repetiţii pentru piesa de teatru : Învierea Domnului ( va avea loc în Duminica Tomii 27 aprilie)

Sfântul Maslu de obşte – 23 Martie

O biserică plină de credinţă şi de rugăciune. Am avut prilejul să constatăm din nou că biserica noastră e mică şi totuşi încăpătoare. Că este bine să fim împreună, să căutăm sănătate sufletească şi trupească pentru noi şi cei dragi ai noştri.

Au slujit 10 preoţi şi 2 diaconi.  Cuvântul de învăţătură din finalul slujbei a fost ţinut de Părintele Dănuţ-Gheorghe Benga Protopopul Braşovului, şi nu a fost suflet să nu fie mişcat de folosul şi sensibilitatea acestei predici. Mulţumim dar lui Dumnezeu Cel Sfânt care ne-a îngăduit astfel de trăiri.

Recital susţinut de Soprana Maria Petcu Catrina

La finalul Sfântului Maslu din 23 Martie strana bisericii noastre a făcut cale către cer şi către sufletele celor prezenţi unei interpretări de excepţie susţinute de Soprana Maria Petcu Catrina.  Sensibilă la cântul pentru Domnul soprana Operei din Braşov a acceptat invitaţia de a susţine acest recital. A fost un moment dăruit Domnului şi omului. Am surprins-o într-o imagine la strana biseicii noastre – glas de înger printre oameni.

soprana la strana

Concert susţinut de Corul Astra – 30 Martie

Afis

Corul de cameră „ASTRA” are o puternică tradiţie istorică în „Asociaţia Transilvană  pentru cultura şi literatura poporului român” fondată în 1861 sub patronajul distinsului erudit Andrei Şaguna, reprezentând cultura corală braşoveană.

             În ultimii 30 de ani corul a participat la festivaluri, concursuri şi turnee de concerte, având colaborări frecvente cu orchestre simfonice şi dirijori din: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, România, Ungaria şi Venezuela.

             Pe lânga piesele corale a cappella, repertoriul său cuprinde peste 50 de lucrări vocal-simfonice din creatia compozitorilor: J.S. Bach, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Bizet, Bruckner, Charpentier, Carissimi, Dvorak, Durufle, Faure, C. Franck, Gounod, Haendel, Hedwig, Mendelssohn-Bartholdy, Mozart, Carl Orff, Puccini, Richter, Scapin, Schubert, Stravinski, Vivaldi, etc;

*

             Din 1986 dirijorul corului este profesorul Ioan OARCEA, doctor în muzică, titularul catedrei de Dirijat cor la Facultatea de Muzică. Între anii 1990 – 2011 a fost directorul Liceului de Muzica şi inspector şcolar.

             Este preşedintele Asociaţiei Române de Cânt Coral; membru în consiliile de administraţie ale: Federatiei A Coeur Joie–Internaţional (Franţa), Forumului Cultural Balcanic (Grecia), Fundaţiei Hospice “Casa Speranţei” si European Folk Culture Organisation (Strasbourg).

             Director muzical şi membru în jurii în concursuri şi festivaluri, naţionale şi internaţionale, a sustinut concerte şi cursuri de interpretare a muzicii corale în: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Olanda, Spania, România şi Ungaria. Este fondatorul şi directorul muzical al Festivalului Coral Internaţional de la Braşov.

             *

             Conferenţiar universitar, doctor în muzică, Lucian NIREŞTEANU este profesor de Teoria muzicii, Armonie şi Pian, la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov.

             A editat numeroase manuale, lucrări teoretice, creaţii corale originale, aranjamente şi adaptări după melodii folclorice, reducţii pentru diferite instrumente (nai, vioară, pian), armonizări vocale şi instrumentale.

             Este dirijor adjunct şi pianist al corului Astra.

*

             Profesorul Constantin BANU este şeful catedrei de Discipline muzicologice şi profesor de Teoria muzicii în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov.

             Este dirijorul Corului Bisericii Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului”, Piata Sfatului – Brasov si dirijor secund al corului Astra.

REPERTORIU

 

 

 

 

1.                   

Aliluia

Mihai Verbițchi

2.                   

Bogoroditse dievo radouisia

Serghei Rachmaninov

3.                   

Cămara Ta, Mântuitorul meu

Nicolae Lungu

4.                   

Doamne buzele mele

P. II din Concertul nr. 1

Gavriil Muzicescu

5.                   

Eli, Eli (SA)

Tradițional Israel

6.                   

Exsultate iusti Domine

Lodovico Viadana

7.                   

Pe Tine te lăudăm

Dan Pavelescu

8.                   

Regina caeli

Webbe

9.                   

Ridica-voi ochii mei

Șerban Marcu

10.               

Rugăciune

Dan Pavelescu

11.               

Stihira a II-a

Nicolae Lungu

12.               

Tebe poem            

Dimitrie Bortneanschi

 

About admin

Add your comment