Activități Educativ-Culturale

Activități Educativ-Culturale

featured image

Din biserică, în seara de Ajun, am pornit cu magii și păstorii, să ducem vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos, împreună cu copiii pe la casele celor pe care i-am știut mai singuri. Acest colind va fi primul pas dintr-un proiect concurs în cadrul Patriarhiei Române, prin care încercăm să fim alături de cei mai oropsiți, dar în același timp să cultivăm în sufletele cele mai tinere, virtuțile evanghelice! În final fiecare trebuie să simtă că nu este și că nu rămâne singur! Dumnezeu este cu noi!

AJUNUL CRĂCIUNULUI

featured image

O seară mult așteptată! În timpul slujbei de seară, copii și părinți au împodobit bradul din biserică, cu podoabele create de copii la activitățile din această toamnă de la biserică. La final s-a colindat. Primul colind a fost adus de Junii Brașovecheni, apoi am colindat cu toții!

colind juni

SF ANDREI ȘI 1 DECEMBRIE

featured image

Timp de trei săptămâni, copiii din parohie s-au pregătit să întâmpine Ziua Națională a României cum se cuvine. Această pregătire a fost de bun augur Duminică 30 Noiembrie, la finalul Sfintei Liturghii, când, copiii au intonat imnul național, au cântat cântece patriotice și au colindat. O zi de sărbătoare marcată de costume populare, dar mai ales de bucurie în suflet! La mulți ani, români!

 

Activităţile cu copiii

20141026_171134

O dată cu începerea şcolii am reluat şi noi activităţile cu copiii din fiecare duminică. În lunile septembrie şi octombrie activităţile au fost concentrate pe lucrurile făurite de mânuţele lor. În luna noiembrie dezvoltăm sentimentul patriotic, pregătindu-ne de Ziua Naţională cu cântece şi joc.

TABĂRA PENTRU COPIII PAROHIEI

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16

De îndată ce a început vacanţa ne-am bucurat de o ieşire minunată sub streşina Muntelui Făgăraş la o cabană de lângă oraşul Victoria. Părinţi şi copii ne-am veselit împreună în mijlocul naturii. Am citit poveşti la lumina focului de tabără, am participat la un concurs de orientare turistică cu premii şi premianţi, ne-am rugat la Sfânta Mănăstire Sâmbăta şi am cules sânzâiene de dragul Sfântului Ioan Botezătorul. Izul acestei ieşiri spr să reiasă din imaginile ce le puteţi vedea!

De la ziua bisericii la ziua copilului

De la 11 mai la 1 iunie, este perioada surprinsă în imaginile pe care le prezentăm mai jos. Au fost trei activităţi cu copiii. În 11 mai copiii şi părinţi au pictat pe pietre, duminica următoare au desenat, decupat şi realizat un colaj de îngeraşi, iar în 1 iunie au sărbătorit ziua copiiilor la biserică.

Piesa de teatru – Învierea Domnului

Duminică 27 aprilie  a avut loc la timpul vecerniei piesa de teatru Învierea Domnului în biserică. Protagonişti părinţii şi copii parohiei.

Activităţi ce au avut loc în Postul Mare 2014

1 Martie şi pregătirea lui

Încă din 23 februarie copii şi părinţii s-au pregătit de prima zi a primăverii şi au făcut împreună mărţişoare care au fost vândute la pangar. Fondurile strânse devenind sursa de finanţare a celorlate activităţi. bucuria însă a fost în crearea mărţişoarelor împreună. La această iniţiativă a participat şi Grădiniţa Sf Filofteia care a organizat un mic târg de mărţişoare în curtea bisericii.

8 Martie

Aşteptat cu drag, 8 Martie a fost prilej de a pregăti o felicitare pentru mămici, dar nu am uitat nici de Maica Domnului, şi am încercat să le cinstim cum se cuvine. Ne-am bucurat să lucrăm împreună şi fiecare a creat o felicitare în care au pus un gând tainic de iubire aşternut în scris şi o iconiţă… dar desigur mai ales multă iubire.

Activităţile cu copii din celelalte duminici

Să ne bucurăm împreună de Învierea Domnului

 (activitate pentru părinţi şi copii)

 Obiective:


Cultivarea sentimentului şi bucuriei de „a fi împreună” prin:  

·         realizarea unei expoziţii cu produse religioase handmade de către copii şi părinţi.

·         Interpretarea piesei de teatru „Învierea Domnului” de către copii şi părinţi.

 

 

În fiecare Duminică activităţile s-au desfăşurat astfel (de la ora 17):

 

1.    Activitate creativă pentru părinţi şi copii (handmade- obiecte religioase)

2.    Repetiţii pentru piesa de teatru : Învierea Domnului ( a avut loc în Duminica Tomii 27 aprilie 2014)

Sfântul Maslu de obşte – 23 Martie

O biserică plină de credinţă şi de rugăciune. Am avut prilejul să constatăm din nou că biserica noastră e mică şi totuşi încăpătoare. Că este bine să fim împreună, să căutăm sănătate sufletească şi trupească pentru noi şi cei dragi ai noştri.

Au slujit 10 preoţi şi 2 diaconi.  Cuvântul de învăţătură din finalul slujbei a fost ţinut de Părintele Dănuţ-Gheorghe Benga Protopopul Braşovului, şi nu a fost suflet să nu fie mişcat de folosul şi sensibilitatea acestei predici. Mulţumim dar lui Dumnezeu Cel Sfânt care ne-a îngăduit astfel de trăiri.

Recital susţinut de Soprana Maria Petcu Catrina

La finalul Sfântului Maslu din 23 Martie strana bisericii noastre a făcut cale către cer şi către sufletele celor prezenţi unei interpretări de excepţie susţinute de Soprana Maria Petcu Catrina.  Sensibilă la cântul pentru Domnul soprana Operei din Braşov a acceptat invitaţia de a susţine acest recital. A fost un moment dăruit Domnului şi omului. Am surprins-o într-o imagine la strana biseicii noastre – glas de înger printre oameni.

soprana la strana

Concert susţinut de Corul Astra – 30 Martie

Afis

Corul de cameră „ASTRA” are o puternică tradiţie istorică în „Asociaţia Transilvană  pentru cultura şi literatura poporului român” fondată în 1861 sub patronajul distinsului erudit Andrei Şaguna, reprezentând cultura corală braşoveană.

             În ultimii 30 de ani corul a participat la festivaluri, concursuri şi turnee de concerte, având colaborări frecvente cu orchestre simfonice şi dirijori din: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, România, Ungaria şi Venezuela.

             Pe lânga piesele corale a cappella, repertoriul său cuprinde peste 50 de lucrări vocal-simfonice din creatia compozitorilor: J.S. Bach, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Bizet, Bruckner, Charpentier, Carissimi, Dvorak, Durufle, Faure, C. Franck, Gounod, Haendel, Hedwig, Mendelssohn-Bartholdy, Mozart, Carl Orff, Puccini, Richter, Scapin, Schubert, Stravinski, Vivaldi, etc;

*

             Din 1986 dirijorul corului este profesorul Ioan OARCEA, doctor în muzică, titularul catedrei de Dirijat cor la Facultatea de Muzică. Între anii 1990 – 2011 a fost directorul Liceului de Muzica şi inspector şcolar.

             Este preşedintele Asociaţiei Române de Cânt Coral; membru în consiliile de administraţie ale: Federatiei A Coeur Joie–Internaţional (Franţa), Forumului Cultural Balcanic (Grecia), Fundaţiei Hospice “Casa Speranţei” si European Folk Culture Organisation (Strasbourg).

             Director muzical şi membru în jurii în concursuri şi festivaluri, naţionale şi internaţionale, a sustinut concerte şi cursuri de interpretare a muzicii corale în: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Olanda, Spania, România şi Ungaria. Este fondatorul şi directorul muzical al Festivalului Coral Internaţional de la Braşov.

             *

             Conferenţiar universitar, doctor în muzică, Lucian NIREŞTEANU este profesor de Teoria muzicii, Armonie şi Pian, la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov.

             A editat numeroase manuale, lucrări teoretice, creaţii corale originale, aranjamente şi adaptări după melodii folclorice, reducţii pentru diferite instrumente (nai, vioară, pian), armonizări vocale şi instrumentale.

             Este dirijor adjunct şi pianist al corului Astra.

*

             Profesorul Constantin BANU este şeful catedrei de Discipline muzicologice şi profesor de Teoria muzicii în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov.

             Este dirijorul Corului Bisericii Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului”, Piata Sfatului – Brasov si dirijor secund al corului Astra.

REPERTORIU

 

 

 

 

1.                   

Aliluia

Mihai Verbițchi

2.                   

Bogoroditse dievo radouisia

Serghei Rachmaninov

3.                   

Cămara Ta, Mântuitorul meu

Nicolae Lungu

4.                   

Doamne buzele mele

P. II din Concertul nr. 1

Gavriil Muzicescu

5.                   

Eli, Eli (SA)

Tradițional Israel

6.                   

Exsultate iusti Domine

Lodovico Viadana

7.                   

Pe Tine te lăudăm

Dan Pavelescu

8.                   

Regina caeli

Webbe

9.                   

Ridica-voi ochii mei

Șerban Marcu

10.               

Rugăciune

Dan Pavelescu

11.               

Stihira a II-a

Nicolae Lungu

12.               

Tebe poem            

Dimitrie Bortneanschi

 

Activități ce au avut loc în cursul anului 2013

Cânt, mă joc, ascult şi pe Domnul Îl iubesc mult! – activitate adresată copiilor 4-12 ani

Coordonator: Gurguiatu Andreea – voluntar

Grup țintă: 2 grupe de cite 10 copii pe grupele de vârstă 4/7 ani și 8/12 ani

Obiectivele întâlnirilor : activităţi practice religioase, cor de copii, trupă de teatru moral-religioas

Decembrie: Mic concert de colinde, piesă de teatru : Naşterea Domnului Iisus Hristos.

Exemplu de activitate desfășurată la prima întâlnire:

Vineri(06  septembrie 2013), întâlnirea celor mici (4-7 ani) s-a desfăşurat astfel:

1. Ne jucăm să ne cunoaştem ( Joculeţ interactiv de cunoaştere a copiilor)

2. Intră în castel şi spune un cântecel (Joculeţ menit să-i încurajeze pe cei mici să cânte singuri)

3. Învăţăm un cântecel pentru sufleţel (Scurte răspunsuri din Sf. Liturghie după puterea de reţinere a celor mici)

4. Povestim despre sărbători şi desenăm personajele din fişele cu icoana sărbătorii respective (Noi am vorbit despre Naşterea Maicii Domnului)

5. Înainte să plecăm un joculeţ mai jucăm (Joculeţ ce dezvăluie părerea copiilor despre ce le-a plăcut cel mai mult la întâlnire)

Vineri, întâlnirea celor mari (8-12 ani) s-a desfăşurat astfel:
1. Ne jucăm să ne cunoaştem ( Joculeţ interactiv de cunoaştere a copiilor)

2. Stabilirea unor reguli de grup pentru buna înţelegere (Copiii au fost rugaţi să scrie pe foi cum le-ar place să fie trataţi de ceilalţi şi cum nu le-ar place; păreri de care vom ţine cont mereu).

3. Educaţie vocală (repere de bază)

4. Învăţăm un cântecel pentru sufleţel (Scurte răspunsuri din Sf. Liturghie)

5. Povestim despre sărbători şi desenăm personajele din fişele cu icoana sărbătorii respective

Activitățile desfășurate ce  s-au adresat tuturor credincioşilor pe parcursul postului păresimilor în anul 2013:

 • Încondeierea ouălor – 3 şedinţe, voluntar prof. Monica Băcilă
 • Colindul paştelui – 3 şedinţe, voluntar Oana Predoiu, membră a  Minisatului Sf. Andrei înfiinţat de domnul profesor Ioan Sorin Apan
 • Pelerinaj și rugăciune – o ieșire de o zi la Mănăstirea Prislop, încununată de har și binecuvântare. Tot drumul a plouat și la dus și la întoarcere. Cât am fost la Mănăstire și la mormântul părintelui Arsenie ploaia s-a oprit. De asemenea și când am vizitat Catedrala Mitropolitană de la Sibiu. Încununarea zilei a făcut-o Înalt Preasfințitul Mitropolitul nostru Profesor Doctor Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului care întâlnindu-ne la ieșirea din catredală a stat cu noi preț de un ceas – păstorul și turma – Slavă lui Dumnezeu pentru toate.