Proiecte

Proiecte

Pe viitor ne propunem următoarele proiecte de conservare și administrare:

Centrul Cultural Brașovul Vechi

Amenajarea unei săli de mese și a unei săli multimedia de ședință și bibliotecă.

Ținând cont de faptul că Biserica Adormirii Maicii Domnului din Brașovul Vechi a fost pavăza ortodoxiei și a românismului întru-un spațiu multietnic și multicultural de multe ori vitreg, ne dorim să reînviem rolul cultural al acestei biserici într-o lume ce se îndepărtează tot mai mult de valorile tradiționale românești.

Înaintașii noștri pentru nevoile românilor de manifestare culturală și spirituală au ridicat prin biserică Casa de cultură a românilor brașovecheni. Sub comuniști aceasta a fost naționalizată transformată în teatru muzical, iar azi aici funcționează opera din Brașov.

În acest sens propunem amenajarea în incinta bisericii a spațiilor existente în așa fel încât acestea să găzduiască o sală de mese cu bucătărie proprie, ce ar putea fi folosită pe viitor și ca spațiu de servicii sociale, și amenajarea unei săli de conferințe cu dotări multimedia, panouri muzeeale și a unei biblioteci deschise pentru public.

Deoarece resursele de acum ale bisericii noastre sunt echivalente cu cheltuielile de zi cu zi orice ajutor pentru acest proiect este binevenit.

Mireasa lui Hristos

Lucrare de reabilitare și conservare a bisericii și a curții.

Igrasia și timpul și-au pus amprenta pe fața veșnic tânără a frumoasei și intimei noastre bisericuțe. Deși falnică în vadul istoriei biserica noastră este umbită de chemarea udă a pământului.  Este necesară o intervenție de specialitate într-un proiect susținut de Ministerul culturii pentru a opri deteriorarea prin igrasie a zidurilor și a picturii interioare a bisericii  monument istoric și pavarea curții. Deși este un proiect mai vechi, sperăm să prindă viață cât mai curând. Lucrarea este una de avengură ce presupune o susținere amplă atât din partea oficialităților, a specialiștilor dar și a credincioșilor.

Grădina Învierii

Recondiționarea gardului de împrejmuire a cimitirului nivelarea și amenajarea aleelor din cimitir.

O mamă îi explica o dată copilului ei îngrozit de faptul că bunicul a murit și l-au pus în pământ, că acolo defapt este o grădinuță cu flori, tocmai grădinuța bunicului său. Și mama nu a greșit de loc. Mormintele noastre sunt locul de unde va răsări grâul cel bun spre viața cea veșnică, locul de unde trupurile părinților noștri și ale noastre vor primi învierea. Locul de unde lutul (adam în  ebraică) se ridică din nou la viață (eva în ebraică). Trebuie să ținem grădina învierii noastre pregătită pentru întâlnirea cu Dumnezeu a celor ce așteaptă învierea. Deoarece aleele și gardul cimitirului nostru au nevoie de reparații  vă propunem să ne ajutați în acest demers.

Lumină din lumină

Reamenajarea spațiului de vindere și aprindere a lumânărilor.

La început lumânările se vindeau și ardeau în biserică în partea din spate. Fumul lor însă a fost dăunător atât pentru credincioși cât și pentru pictura bisericii. De aceea s-a amenajat un spațiu destinat arderii lor în curtea bisericii. Dar acesta fiind din metal a ruginit. Pentru ca să nu fie un spațiu sumbru ne dorim reamenajarea lui într-o construcție simplă și de bun gust care să încânte și să cheme la rugăciune. Acesta nu este un proiect costisitor dar are și el nevoie de un început bun, sperăm să reușim să îl făurim împreună.