Sfântul Ioan Botezătorul
În a doua zi după marea sărbătoare a Arătării Domnului (Boboteaza) la 7 ianuarie se face pomenirea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Este defapt firesc să fie pomeniți cei care au participat la realizarea praznicului ce a trecut. Deoarece sensurile și importanța sărbătorii au fost atât de ample încât nu se putea pune accentul pe participanți, dar nu puteau fi lăsați de o parte, s-a prelungit oarecum sărbătoarea pentru a da importanța cuvenită și celor, sau mai ales celui, care a mijlocit din partea muritorilor această impresionantă descoperire a dumnezeirii. Astfel avem prilejul de a privi azi un model uman deosebit, pentru care scriem și aici câteva rânduri.
Deoarece mulți români de azi nu mai fac diferența, țin să precizez că există mai mulți sfinți cu acest nume. Și ca să fiu mai explicit: așa cum azi doar în România se găsesc 1.951.971 de milioane de oameni care poartă numele sau derivate ale numelui Sfântului Ioan, tot așa pe parcursul istoriei au fost mai mulți care purtau acest nume, iar în creștinism cei mai mulți au purtat acest nume tocmai datorită importanței acestui sfânt. De aceea pentru a fi deosebiți între ei, sfinții care purtau acest nume au primit câte un supranume care definea activitatea, locul de unde erau sau darurile care îi deosebeau de alții. Astfel avem pe sfântul de azi Ioan Botezătorul, dar și pe Ioan Teologul, sau pe Ioan Damaschinul (din Damasc), Ioan Gură de Aur (pentru că predica frumos) și așa mai departe. Deci nu trebuie confundați unii cu alții doar pentru că purtau acest nume. În apropierea Domnului Iisus Hristos au fost doi care purtau acest nume. Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Teologul sau ucenicul cel iubit. Diferența dintre cei doi este și de vârstă dar și de activitate. Ioan Botezătorul era mai în vârstă și el este cel care l-a botezat pe Iisus, și-a pus mâna pe creștetul lui Iisus și la scufundat în apă. El mai este numit Înaintemergătorul, pentru că a predicat și a propovăduit până la venirea lui Iisus. A deschis calea și inima contemporanilor săi pentru a se întâlni și a-L asculta pe Iisus Hristos. Ioan Teologul a fos un tânăr ce era ucenic a lui Ioan Botezătorul, și care din momentul în care Ioan Botezătorul i-a spus că Iisus este Mesia, a devenit ucenicul lui Iisus. Acest al doilea Ioan – Teologul este și unul din cei patru autori de Evanghelii, de aceea mai este numit și Ioan Evanghelistul. Noi azi facem deci pomenirea lui Ioan Botezătorul și ar fi de preferat să nu confundăm acest unic apelativ cu celelalte ale celorlalți sfinți cu numele de Ioan. Pe de altă parte cred că ar fi bine de știut că doar acest sfânt are sărbători cu ținere: 7 ianuarie – legat de Botezul Domnului, 24 iunie – nașterea lui, și 29 august – tăierea capului. Cred că ar fi deajuns să ne fie inconfundabil având în vedere că sărbătorile cu roșu din calendar închinate unui Ioan sunt toate ale lui.
Dar de ce acest Ioan este atât de important?
La această întrebare îngăduiți-mi să nu vă răspund eu. Să-L lăsăm pe Domnul nostru Iisus Hristos să vă răspundă. A făcut-o pe deplin într-una din predicile Sale consemnate de Evanghelistul Matei în evanghelia sa la capitolul 11:
Mt. 11:7 După plecarea acestora, Iisus a început să vorbească mulţimilor despre Ioan: Ce-aţi ieşit să vedeţi în pustie? Au trestie clătinată de vânt?
8. Dar de ce aţi ieşit? Să vedeţi un om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce poartă haine moi sunt în casele regilor.
9. Atunci de ce-aţi ieşit? Să vedeţi un prooroc? Da, zic vouă, şi mai mult decât un prooroc.
10. Că el este acela despre care s-a scris: „Iată Eu trimit, înaintea feţei Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta”.
11. Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decât el.
12. Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăţia cerurilor se ia prin străduinţă şi cei ce se silesc pun mâna pe ea.
13. Toţi proorocii şi Legea au proorocit până la Ioan.
14. Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este Ilie, cel ce va să vină.
15. Cine are urechi de auzit să audă.
Add your comment