Tradiționalul în arhitectură

Anunturi, Duminici No comments
featured image

Proiectul nostru Renașterea și reînnoirea spiritului tradițional românesc în sufletul copiilor din Brașovul Vechi va continua cu o privire asupra arhitecturii românești, plină de sens și simboluri așa cum am văzut că era și costumul tradițional. Pentru evenimentele de vineri 24.09.2021, întâlnirea cu meșteri populari și cel de Duminică 26.09.2021 le mulțumim voluntarilor, formatorilor și Consiliului Local Județean!

Sfințirea caselor pentru întâmpinarea Înălțării Sfintei Cruci

Anunturi No comments
featured image

SFINȚIREA CASELOR
PROGRAM PAROHIA BRAȘOVUL VECHI I

LUNI 6 IX: Plevnei (ora 11), Griviței (11:20), Războieni (12), Vidin (13:00) Călugăreni (13:30), Suceava (14), Rahovei (15), Emil Racoviță (16 – 19)

MARȚI 7 IX: Mihai Viteazu(13-16), Spartacus (14), blocuri Nicopole Transformator (16 – 19)

MIERCURI 8 IX: Enupărului (14), Dumbrava Roşie (15), Rovine(15:30), Mirăslău(16),Valea Albă(16:30), Morii (17), Vasile Lupu (18), Blocuri 4 etaje Avram Iancu doar cele în continuare la Vasile Lupu (19-20)

JOI 9 IX: Avram Iancu (11 – 19) Școlii (15)

VINERI 10 IX: Nicopole (11) Blocuri Gazmetan (15 – 19)

SÂMBĂTĂ 11 IX: De Mijloc (12 – 19)

ÎNTLNIRE CU JUNII BRAȘOVECHENI

Activitati copii, Anunturi, Duminici, Junii Braşovecheni No comments
featured image

Junii Brașovecheni sunt dovada vie a continuării tradițiilor românești, de aceea întâlnirea cu ei sperăm să creeze imboldul prețuirii și dăinuirii acestor valori în sufletul copiilor participanți la proiectul Renașterea și reînnoirea spiritului tradițional românesc în sufletul copiilor din Brașovul Vechi, dar și a credincioșilor prezenți la slujba de seară. Acest proiect se bucură de implicarea Asociației de Cultură și Conservarea Patrimoniului și Tradițiilor Brașovul Vechi și este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

ÎNTÂLNIRE CU MEȘTERI POPULARI

Activitati copii, Anunturi No comments
featured image

Întâlnirea cu meșterii populari este organizată în așa fel încât alături de copii să poată participa și credincioșii, imediat după slujba de seară. Ea face parte din proiectul cultural educațional: Renașterea și reînnoirea spiritului tradițional românesc în sufletul copiilor din Brașovul Vechi. Acest proiect se bucură de implicarea Consiliului Județean Brașov și Asociația de Cultură și Conservarea Patrimoniului și Tradițiilor Brașovul Vechi

Cursul de cusături tradiționale

Activitati copii, Anunturi No comments
featured image

Acest curs își propune să familiarizeze copii cu frumoasa activitate a mâinilor iscusite a bunicilor noastre care creau artă din orice obiect vestimentar sau țesătură din casă. Sperăm ca acest meșteșug să prindă viață și din mâinile lor și să dăinuie. Cursul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și implicarea Asociației de Cultură și Conservarea Patrimoniului și Tradițiilor Brașovul Vechi.

Proiect cultural de suflet

Activitati copii, Anunturi No comments
featured image

O dată cu Școala de vară din jurul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Brașovul Vechi debutează Proiectul cultural educațional: Renașterea și reînoirea spiritului tradițional românesc în sufletul copiilor din Brașovul Vechi. Acest proiect se va desfășura pe o perioadă de trei luni: august – octombrie 2021. Proiectul se adresează copiilor din comunitatea brașovecheană dar cu deschidere către toți copiii Brașovului!

Școala de vară 9 – 13 august 2021

Activitati copii, Anunturi No comments
featured image

Cu bucurie în suflet și cu mari așteptări după o pauză de un an reluăm proiectul educațional recreativ al școlii de vară din jurul bisericii noastre. Tot acest demers este expresia implicării comunității parohiale prin voluntari inimoși care au reușit să acceseze și sprijinul Consiliului Județean Brașov prin implicarea Asociației de Cultură și Conservare a Patrimoniului și Tradițiilor Brașovul Vechi.
Copii vor participa la activități între orele 8-14.

Școala de vară este integrată într-un proiect mai amplu care va cuprinde cursuri de iconografie și cusături tradiționale, vizite la muzee și întâlniri cu meșteri populari precum și cu junii brașovecheni.

Vă așteptăm cu drag!

Sfințirea caselor și credincioșilor pentru Boboteaza anului 2021

Anunturi, Liturgică, Sarbatori No comments
featured image

Hristos S-a născut!
Iubiți credincioși cu ocazia Nașterii Domnului Iisus Hristos, trecerea în noul an, sărbătoarea Tăierii Împrejur, a Sfântului Vasile, a Arătării Domnului în râul Iordan și a Sfântului Ioan Botezătorul vă urez sănătate, bucurie, pace și la mulți ani!

Deși vremurile sunt tulburi, boala Covid 19 periculoasă și aproape, încercăm cu toții să fim responsabili, prevăzători și totuși cât mai umani posibil. În încercarea de a nu ne pierde reperele firești, legătura sfântă cu Bunul Dumnezeu, dorim ca și în anul acesta să împlinim lucrarea sfântă și sfințitoare a stropirii cu Agheasma Mare a parohienilor noștri, dar respectând normele de distanțare și protecție. Prin urmare, preotul și însoțitorii lui vor purta măști de protecție, îndemnându-vă să o purtați și dumneavoastră. De asemenea preotul nu va intra în case ci va stropi de la ușă credincioșii și proximitatea. Nu se vor împărți Agheasmă, busuioc sau icoane. Îi înțelegem pe cei reticenți, bolnavi sau foarte îngrijorați și sperăm să nu îi neliniștim mai mult! Credem în lucrarea sfințitoare a Aghesmei Mari și considerăm necesară și această formă de luptă cu puterea nevăzută a celui rău care ne prigonește în aceste vremuri mai mult. De aceea ne luptăm să fim cât mai responsabili și să nu oferim prilej de sminteală! În acest sens încercăm să vă contactăm pentru a vă cunoaște poziția față de această vizită pastorală, pe toți cei care au în evidențele noastre numărul de telefon. De aceea vă îndemnăm să vă actualizați fișa personală de parohie, la oficiul parohial, pe email: paroh@parohiabrasovulvechi.ro sau printr-un mesaj pe nr. de tel. 0761784301 (pr. Ionuț Margin) în care să conțină Numele și Prenumele, adresa, email, nr de telefon. Înmânarea lor corespunde normelor GDPR, vor fi trecute doar în fișa de parohie și cu acordul dumneavoastră emailul pe site-ul parohiei.

O programare de principiu pentru parcursul parohiei la care pot exista variațiuni de timp și este orientativă este următoarea:
MARȚI 29 XII: Plevnei (ora 11), Griviței (11:20), Războieni (12), Vidin (13:00) Călugăreni (13:30), Suceava (14), Rahovei (15), Emil Racoviță (16 – 19)

MIERCURI 30 XII: Mihai Viteazu(12-15), Spartacus (12:30), blocuri Nicopole Transformator (15:30 – 18)

SÂMBĂTĂ 2 I: Enupărului (11), Dumbrava Roşie (12), Rovine(12:30), Mirăslău(13),Valea Albă(13:30), Morii (14), Vasile Lupu (15), Blocuri 4 etaje Avram Iancu/autogara (15:30 – 19)

DUMINICĂ 3 I: Avram Iancu (13 – 19) Școlii (15)

LUNI 4 I: Nicopole (14) Blocuri Gazmetan (15:30 – 19)

MARȚI 5 I: De Mijloc (13 – 19)

Cu gând bun și rugăciuni de sănătate
Pr. Ionuț Margin

Hristos a Înviat!

Anunturi, Duminici, Sarbatori No comments
featured image

Bucuria Învierii depășește situația în care suntem! În fapt Învierea dă lumină celui mai negru moment al vieții – moartea. O învinge și o transformă!

 

Vă invităm să învingem nefirescul situației de azi și să slujim împreună prin intermediul tehnicii urmărind transmisia în timp real a slujbei pe pagina de Facebook: Parohia Ortodoxă Română Brașovul Vechi

Nu fiți triști! După ce bat clopotele pe care cred că le auziți, vom cânta troparul Hristos a Înviat, sperăm să răsune de la noi la dumneavoastră și de la dumneavoastră la noi!

Bucurați-vă! Nici o umbră nu poate opri bucuria Învierii, nici măcar umbra morții, cu atât mai puțin, cea de acum!